Järvenpään kaupungintalon purkulupaprosessi käynnistyi

Lähde: Ajankohtaista

16.09.2019

Järvenpään hallinto- ja kulttuurikeskuksen on vuosikymmenien ajan muodostanut kolme punatiiliverhoiltua rakennusta Järvenpään keskustassa. Järvenpää-talo, kaupunginkirjasto ja kaupungintalo ovat järvenpääläisille tuttuja ja rakkaitakin rakennuksia. Nyt yksi näistä kolmesta rakennuksesta on tullut elinkaarensa päähän. Kaupungintalon toiminta hiljeni keväällä 2019 siellä esiintyneiden sisäilmaongelmien vuoksi.

Vuonna 1976 rakennettu Järvenpään kaupungintalo Hallintokadulla palveli kunniakkaasti kaupunkilaisia runsaan 40-vuotisen elinkaarensa ajan. Talo oli kaupungin toimintojen virastokeskus, jossa noina vuosina sijaitsi kaupungin keskushallinnon, sosiaali- ja terveyspalvelujen, sivistyksen ja opetuksen sekä teknisen toimen hallintohenkilöstö.

Kaupungintalossa todettiin 2000-luvun alussa kosteusongelmia, jonka vuoksi rakennukseen tehtiin laaja peruskorjaus vuosina 2004–2005. Sisäilmakorjauksista huolimatta henkilökunnan oireilu jatkui, eikä kaupungintalolla työskentelyä voitu enää jatkaa. Vuonna 2004 teknisen toimen henkilöstö sai omat toimitilansa Seutulantalolta ja vuonna 2017 sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö muutti uuteen sosiaali- ja terveyskeskukseen JUSTiin. Lasten ja nuorten ja sivistyspalvelujen työntekijöitä siirtyi vuodenvaihteessa 2018 Yhteiskouluntie 13:ssa oleviin toimitiloihin.

Purkulupaprosessi käyntiin

Kaupunginhallitus teki 3.9.2018 historiallisen periaatepäätöksen kaupungintalon purkamisesta. Keväällä 2019 viimeisetkin kaupungintalolla työskennelleet työntekijät siirtyivät osa Yhteiskouluntielle ja osa Järvenpää-talon ja Mannilantien väistötiloihin. Nyt vilinä ja vilske kaupungintalon käytävillä on tauonnut lopullisesti ja kaupungintalolla vietetty aika elää itse kunkin meidän muistoissamme.

Rakennuksen purkulupaprosessi käynnistyi 16.9.2019, kun Mestaritoiminta Oy jätti rakennuksen purkulupahakemuksen rakennusvalvonnan käsiteltäväksi. Seuraavaksi rakennusvalvonta kuulee asiassa naapureita.

Näillä näkymin purku-urakan kilpailutus käynnistyy hankintailmoituksen jättämisellä 7.10. Mikäli kilpailutus tai purkuprosessiin ei tule viiveitä, rakennuksen purkamistöiden käynnistämisen on arvioitu olevan mahdollista joulukuun alussa.

Siirrettävät tavarat ja laitteet puhdistettiin

Sisäilmaongelmien vuoksi kaupungintalolta siirrettiin korvaaviin toimitiloihin vain välttämättömät tarvikkeet ja laitteet, jotka erikoispuhdistettiin ennen siirtoa. Puhdistusyritykseltä tilattiin laatikot, joihin kerättiin mukaan otettavat tavarat. Kuhunkin laatikkoon tarroitettiin kohdepaikan nimi, jotta puhdistusyritys osasi tuoda puhdistetut tavarat oikeaan osoitteeseen.

– Poistamme vielä kiinteistöstä kaiken käyttökelpoisen irtaimiston. Lisäksi kellarikerroksessa sijaitseva kaupungintalon arkisto siirretään sopivaan väistötilaan. Selvitämme parhaillaan yhteistyössä Mestaritoiminnan kanssa sopivaa väistötilaa arkistolle, kertoo tietohallintojohtaja Toni Pallaspuro.

Taideirtaimistolle hellävarainen puhdistus

Kaupungintalon sisustukseen kuului merkittävää taide-irtaimistoa. Kaupungintalolla vieraillut kaupunkilainen saattoi talon käytävillä nähdä mm. Eero Järnefeltin, Sam Vannin, Ernst Mether-Borgströmin, Pentti Kaskipuron ja Anitra Lucanderin taidetta.

Taidemaalauksia, grafiikkataidetta ja veistoksia puhdistettiin ja siirrettiin ulkopuoliseen taidevarastoon yhteensä 116 kappaletta. Muutama taideteos päätyy kaupungin taidemuseon omiin kokoelmiin. Jokainen taide-esine sai hellävaraisen käsittelyn.

– Kaikki maalaukset imuroitiin ja pyyhittiin, paperiset grafiikkatyöt poistettiin kehyksistä ja siirrettiin silkkipaperien väliin säilytyspakkauksiin. Veistokset puhdistettiin denaturoidulla alkoholilla. Meidän kolmihenkisen museohenkilöstön lisäksi taideirtaimistoa oli puhdistamassa kaksi ulkopuolista konservaattoria. Mitään ei hävitetty, vaan kaikki esineet käytiin huolella läpi. Kaikkinensa tämä puhdistusurakka kesti noin kuukauden verran, kertoo museoamanuenssi Tuomas Ravea.

Siirron jälkeen taideirtaimisto päivitettiin taidemuseon kokoelmahallintajärjestelmään. Myös varsinaiseen taidekokoelmaan kuulumattomat esineet, kuten muun muassa kaupungin saamat ystävyyskuntalahjat puhdistetaan ja läpikäydään asianmukaisesti.

Taideirtaimiston osalta urakka ei kuitenkaan pääty tähän. Vaikka taideirtaimisto on nyt turvallisesti varastoitu taidevarastoon, on pohdittava, mihin nyt varastoitu taide saadaan uudelleen esille. Lisäksi säilytyksen takia kehyksistä poistetut paperiset grafiikkatyöt tulee kehystää uudelleen.

– Taiteen tehtävänä on olla esillä ja lisätä ihmisten hyvinvointia. Kaikille esineille on suunniteltava uusi sijoituspaikka. Lisäksi kaupungintalolla oli toistakymmentä muotokuvaa eri päättäjistä ja näille tauluille tulee löytää uusi yhteinen paikka, jatkaa Ravea.

Kaupungintalon loppumatkaa seurataan juttusarjoin ja somessa

Kaupungin henkilöstö työskentelee nyt väistötiloissa eri puolilla kaupunkia. Kaupungin pitkän tähtäimen keskitettyä tilaratkaisua hallintotyötä tekeville työntekijöille selvitetään edelleen.

Seuraamme kaupungintalon elinkaaren päättymistä vaihe vaiheelta syksyn aikana julkaisemalla juttusarjaa kaupungin verkkosivuilla ja päivityksin kaupungin sosiaalisessa mediassa.

kaupungintalo

Kaupungintalo Hallintokadulla

Taideirtamiston puhdistaminen

Kaupungintalolla ollut taideirtaimisto oli vuosien saatossa myös pölyyntynyt, joten taulujen puhdistajilta vaadittiin hyvää suojautumista.

Silkkiuikku paperigrafiikka

Silkkiuikku-grafiikkateos on riisuttu kehyksistä ja odottaa silkkipaperiin kääriytymistä.

Takaisin

Suositut kortit

Ideoi elämää Vanhankylänniemen alueelle!General
Elävöitetään yhdessä Vanhankylänniemeä:
 
Kysely on tarkoitettu sinulle arvon kuntalainen, yrittäjä tai yhdistyksen edustaja. 
Millaisia tilaisuuksia ja tapahtumia olet valmis toteuttamaan? Millaisten tilaisuuksien toteuttamiseen olisit valmis osallistumaan?  
Kerro meille omin sanoin miten sinä tai edustamasi organisaatio voisi osallistua toimintojen luomiseen Vanhankylänniemeen niin kesällä kuin syksyllä. 

Kyselyn lisäksi voit tulla kertomaan toteuttamisideasi ja tutustumaan ideoihin kehittämistyöpajaan 5.3 klo 15.30-17.45 Cooperin kulman lounaskahvilaan Myllytie 11. 
 
Halutessasi jätä vastaukseen yhteystietosi: nimi, sähköposti ja puhelinnumero sekä mahdollinen edustamasi organisaation nimi. Olemme sinuun yhteydessä. Tietoja käytetään vain Vanhankylänniemen kehittämisporukan kokoamiseen.
 
Tehdään yhdessä Vanhankylänniemestä elävä ja monipuolinen yhdessä kokemisen paikka! 
Terveisin Kartanon Kahvilan tiimi, Järvenpään kaupunki!
Arvioi osallistumisen keinoja ja vaikuttavuuttaInfo
Järvenpään kaupunki valmistelee osallisuusmallia keväällä 2020. Se esittää kiteytetysti, miten osallisuutta meillä toteutetaan: muun muassa miten otamme kaupunkilaisia mukaan suunnitteluun, miten huomioimme kaupunkilaisten näkemyksen päätöksenteossa ja miten viestimme valmistelusta. 

Kerään nyt tällä kyselyllä tietoa mikä sinusta on tehokasta, vaikuttavaa tai mukavaa osallisuutta. Voit myös vastata omin sanoin, miten yhteisöllisyyttä, välittämistä, turvallisuutta ja luottamusta voisi parantaa. Kysymyskortteja on yhteensä neljä, vaihtoehtoja jokaisessa useita.

Osallisuusmallin avoin valmisteluilta pidetään Järvenpää-talolla keskiviikkona 18.3. klo 17-20. Tule valmistelemaan osallisuusmallia!
Terveisin Pilvi, osallisuuden erityisasiantuntija
Arvioi osallisuuden keinoja ja tehojaGeneral
KYSYMYSKORTTI 1 / 4

Mikä mielestäsi seuraavista on tehokas kaupungin keino lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä? Raksi mielestäsi tehokkaat tavat. Kommentissa voit antaa palautetta ja myös ehdottaa omaa keinoa.
Arvioi osallistumisen keinoja ja tehojaGeneral
KYSYMYSKORTTI 2 / 4

MIhin alla olevista osallistut tai voisit osallistua, jos aihe olisi sinulle tähdellinen? Voit valita useamman kuin yhden ja ehdottaa lisää.
Arvioi osallisuuden keinoja ja tehoaGeneral
KYSYMYSKORTTI 3 / 4
Mikä mielestäsi on vaikuttava keino vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon? Voit valita useamman kuin yhden ja lisätä oman keinosi tai antaa palautetta nykyisistä vaikuttamisen käytänteistä.
Arvioi osallisuuden keinoja ja tehoaGeneral
KYSYMYSKORTTI 4 / 4
Mikä on mielestäsi hyvä tapa lisätä palvelun käyttäjän osallisuutta palvelun sujumiseksi? Alla on listattu muutamia hyväksi havaittuja käytänteitä, valitse niistä mielestäsi parhaimmat. Entä mitä muuta? Miten haluaisit olla osallinen palvelujen kehittämisessä?
Arvioi osallisuuden keinoja ja tehoja - vapaa sanaGeneral
Alla voit vielä omin sanoin kehittää osallisuutta, antaa palautetta kyselystä ja vaikuttaa.
Osallisuusmallin avoin valmisteluilta pidetään Järvenpää-talolla keskiviikkona 18.3. klo 17-20. Tule valmistelemaan osallisuusmallia ja kiitos jo nyt vastauksistasi
Lisää hyvinvointia -kysely / turvallinen elinympäristöGeneral
TURVALLINEN ELINYMPÄRISTÖ, kysymys 3/5

Kaupungilla on iso rooli turvallisen elinympäristön rakentajana. Rakennetun ympäristön lisäksi myös koti ja luonto luovat viihtyisyyttä ja turvaa.  

Miten kaupunki edistäisi turvallisen elinympäristön toteutumista?

Kuva Kinnarin koululta.
Vastaa kyselyyn ja vaikuta pyöräilyn kehittämiseen JärvenpäässäKadut, liikenne ja satamat/Streets, traffic services and marinas
Järvenpään pyöräliikenteen kehittämissuunnitelma hyväksyttiin huhtikuussa kaupunginhallituksen kokouksessa. Kehittämissuunnitelmassa pyöräily halutaan nostaa esiin kaupungin liikennesuunnittelussa ja erottaa selkeästi omaksi jalankulusta erilliseksi kulkumuodokseen.

Kun pyöräilyolosuhteita kehitetään monen toimijan yhteisponnistuksin, saadaan Järvenpäästä vielä Keski-Uusimaan paras pyöräilykaupunki. Vastaa kyselyyn ja vaikuta pyöräilyn kehittämiseen kaupungissamme 31.10. mennessä.

Vastaa kyselyyn: https://app.maptionnaire.com/fi/6903/